Jak przeciwdziałać pojawianiu się sadzy w piecach na ekogroszek?

Sadza w piecu na ekogroszek bywa uciążliwa, czasami także może być szkodliwa lub wręcz niebezpieczna dla użytkowników. Dobrze znać przyczyny jej pojawiania się, żeby móc efektownie przeciwdziałać pojawieniu się nadmiaru sadzy w piecu i kominie.

Przyczyny występowania sadzy

Istnieje kilka powodów, dla których może pojawiać się większa niż zakładana ilość sadzy w piecu na ekogroszek. Jednym z nich jest niska jakość samego opału. Koniecznie należy upewnić się, że mamy do czynienia z paliwem stałym od sprawdzonego producenta, charakteryzującym się niską zawartością sadzy (popiołu). Najlepiej wybrać ekogroszek o określonej, wysokiej kaloryczności i workowany – wtedy mamy pewność, że w transporcie oraz w skupie nie ulegnie zanieczyszczeniu lub zwietrzeniu.

Innymi przyczynami są parametry procesu spalania. Sadza to efekt osadzania się cząstek stałych, które zawieszają się w powietrzu – czyli, w skrócie, tworzą dym. Kotłownia powinna być pomieszczeniem dobrze wentylowanym. Niedobór powietrza w czasie spalania jest częstym powodem osadzania się sadzy. Z tego względu ważne jest ustawienie odpowiednich parametrów samej pracy pieca. Jeśli sadza powstaje tylko w niektórych miejscach w komorze spalania może chodzić o nierównomierne dostarczanie powietrza do kotła.

Należy zwrócić uwagę na wymiary komina – zbyt niska powierzchnia przekroju przewodu kominowego lub zmniejszony przepływ powietrza spowodowane zapchaniem komina jest bardzo często dużym problemem. Zwracamy także uwagę na to, że piec o zbyt wysokiej mocy znamionowej także może sprawić, że pojawi się sadza. Gdy zapotrzebowanie na ciepło jest niższe, opał w kotle często tylko się żarzy, co sprzyja osadzaniu się sadzy.

Dobre rady producentów

Producenci kotłów na ekogroszek i inne rodzaje opału węglowego często w instrukcji obsługi zawierają zalecenia dotyczące przeciwdziałaniu pojawianiu się sadzy. Często dotyczą one obserwacji płomienia, gdyż to on często wskazuje, czy opał spala się prawidłowo. Płomień musi być spokojny, stabilny, o czystej, intensywnie żółtej barwie. Jeśli jest biały – należy zmniejszyć dopływ powietrza, jeśli zaś ogień jest czerwony i dymiący, powietrza jest zbyt mało i należy doprowadzić go w większej ilości.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl