Jak prawidłowo wygasić piec na ekogroszek?

Piec na ekogroszek jest rozpalony, intensywnie grzeje cały dom, a tu nagle przychodzi konieczność nagłego i długiego wyjazdu lub pogoda poprawia się na tyle, że należałoby wygasić piec? Takie sytuacje nie są zbyt częste, ale mogą się zdarzyć. Podpowiadamy, jak można to zrobić skutecznie i bez szkody dla kotła.

Tryb letni – dla kotłów dwufunkcyjnych

W przypadku nowoczesnych kotłów dwufunkcyjnych, które są zasilane na ekogroszek, sprawa jest bardzo prosta. Większość z nich ma możliwość włączenia tak zwanego trybu letniego, który nie wymaga całkowitego wygaszenia pieca. Tryb ten sprawia, że podgrzewana jest wyłącznie instalacja CWU, czyli ciepłej wody użytkowej. Jest to niezwykle ekonomiczne i bardzo wygodne rozwiązanie.

Zaawansowany sterownik – brak problemu z wygaszaniem

Łatwość obsługi pieców od sprawdzonych producentów opiera się najczęściej o obecność doskonałych, rozbudowanych sterowników. Zmniejszają one konieczność obsługi pieca na ekogroszek i inne paliwo stałe do minimum. To samo tyczy się procesu wygaszania. Wystarczy… znaleźć i wcisnąć odpowiedni przycisk na panelu sterowania. I już! Piec przeprowadzi cały proces automatycznie i skutecznie, nie ma konieczności schodzenia do kotłowni i kontrolowania. Jak sprawdzić, czy posiadany model kotła ma taką opcję? Wystarczy sięgnąć po instrukcję obsługi.

Ze starszym kotłem nie jest tak prosto

Pomysłów na skuteczne wygaszanie kotła na ekogroszek jest mniej więcej tyle, co ich właścicieli. Najważniejsze problemy, które mogą się pojawić w takiej sytuacji to obecność żaru – może on sprawić, że zapali się ekogroszek w podajniku, lub cofając się, doprowadzić do odkształcenia zawleczki i innych elementów ślimaka pod wpływem wysokiej temperatury. Ma to wpływ na prawidłową pracę i żywotność kotła. Najczęściej tego typu sytuacje mogą mieć miejsce przy całkowitym odłączeniu pieca od zasilania.

Zdecydowanie lepiej i bezpieczniej przełączyć piec na tryb pracy ręcznej. Przy kotłach z podajnikiem ekogroszku wygaszanie najlepiej rozpocząć od włączenia podawania paliwa. Wystarczy tylko trochę, tak, żeby żar został wypchnięty ku górze. Później trzeba zgarnąć żar i wyłączyć piec. Najlepiej upewnić się po jakimś czasie – nawet po kilku godzinach – czy rzeczywiście komora spalania się wystudza.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl